fredag 29 januari 2010

Kladdkaka med After Eight-glasyr

Denna kaka från ica.se är ju en riktig hit, och vet ni vad? Superlätt att göra, kan inte misslyckas!!!

Ingredienser, ca 16 bitar:
200 g mörk choklad (marabou såklart =P)
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl

After Eight-glasyr
25 g smör
1 dl vispgrädde
20 plattor after eight

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smörj en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter med matfett.
3. Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med matfettet i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.
4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjölet i äggsmeten. Tillsätt den smälta chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
6. Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall.
7. Blanda matfett, grädde och after eight till chokladglasyren i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande.
8. Bred glasyren jämnt över kakan och låt den stelna i kylskåp.


Några tips från mig:
Servera med grädde!!! Mycket uppskattat!

Efter att ha smörjt formen med med smör häller jag i lite ströbröd och fördelar över botten och kanterna. Jag har fått för mig att kakan lossnar lättare och att botten och kanterna på kakan blir godare.

Jag har gjort denna kaka 3 gånger den här veckan och varje gång har jag haft kakan lite längre än 20 minuter i ugnen, ca 25 kanske, min upplevelse är att de ändå blir riktigt kladdiga och att 20 minuter i ugnen blir de nog FÖR kladdiga.

För att kakan skall svalna är det ju smart att ta bort kanterna på formen. Men när kakan är sval kan man med fördel sätta tillbaka kanterna innan man häller på glasyren och sedan ställa in i kylen med kanterna på. På så sätt rinner ingen glasyr ner för kanterna på kakan. När kakan stått i kylen ett tag har glasyern stelnat till lite och då kan man ta bort kanterna.

Något som har varit uppskattat tidigare när jag gjort den här tårtan är att jag väntar med att göra glasyren tills kladdkakan skall serveras. Då kan man direkt från kastrullen hälla på den ljumna/varma glasyren på varje kakbit. Supergott!! Kakan liksom smälter i munnen =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar