onsdag 20 januari 2010

Enkel västerbottenpaj med kassler

Väldigt enkel men riktigt lyckad! Detta recept blir till 4-6 portioner.

Pajdegen
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl grahamsmjöl
50 gram smör
100 gram kokt potatis (typ 1 mellanstor potatis)

Fyllning
200 gram kassler skurna i fina små kuber eller strimlor
200 gram riven västerbottenost

Äggstanning
3 ägg
2.5 dl mjölk
salt och peppar

Blanda mjölen och smöret med händerna i en bunke. Skala potatisen och koka den tills den är klar (ca 30 minuter). Häll sedan av det kokande vattnet och kyl ner potatisen lite med kallvatten, men den får gärna vara lite varm. Lägg ner potatisen i mjölblandningen och blanda ingredienserna med händerna. Lägg i lite vatten om det skulle behövas, men är potatisen varm och lite blöt så brukar det inte behövas.
Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i ugnen 225 grader.

Ta ut pajdegen och sänk temperaturen till 200 grader. Lägg i kasslern i botten av pajskalet och strö över osten. Vispa ihop äggstanningen och krydda med lite salt och peppar (typ en tsk vardera). Häll äggstanningen över pajen och lägg in i ugnen ca 35 minuter, eller tills stanningen har stannat. Servera med sallad och lite dressing.

Juste jag gjorde en superenkel dressing till.
2 dl turkisk yoghurt
2 msk chilisås
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar