torsdag 17 maj 2012

Ullis Kladdkaka

Den här kladdkakan bakades lite fööör mycket under min första studenttermin i Umeå för flera år sedan. Kan garantera att jag rullade tillbaka till Stockholm... Det var inget "äta med måtta" där inte!

Receptet kommer från min vän Ullis som jag pluggade med under den tiden. En av de absolut godaste kladdkakor jag någonsin smakat!










Totalt 3250 kcal
10 bitar ger 325 kcal per bit

Kaka
2 ägg
3 dl socker
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 msk kakaopulver
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Sås
50 g smör
3 msk socker
1 msk vetemjöl
1 msk kakao
1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader.

Kakan: Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker och blanda sedan ner det smälta smöret.

Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ihop med ägget, sockret och smöret.

Lägg i en smord form (helst med löstagbar kant), in i ugnen ca 35-40 minuter beroende lite på hur kladdig man vill ha den.

Ta ut kakan och låt svalna.

Såsen: Smält smör i en kastrull, blanda ner socker, mjöl och kakao. Rör ihop ordentligt och blanda sedan ner grädden. Rör om tills såsen blivit lite tjock och ta därefter bort från plattan. 

Toppa kakan med såsen och låt stelna. Gott att servera med grädde! 0,5 dl vispad grädde borde vara ca 100 kcal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar