onsdag 17 februari 2010

Grönt te

Grönt te är den tesorten jag dricker mest av. Favoritsorterna är rabarber/grädde och ingefära/citron.

Flera forskningsrapporter har påvisat många positiva hälsoeffekter med det gröna teet och att det innehåller stora mängder av nyttiga antioxidanter, men även en del mineraler och vitaminer.

När jag googlar runt om olika tesorter förstår jag att det finns mycket som sägs vara bra med grönt te, men lite som är bevisat. Och visst förstår jag att man kanske inte bör tro på allt man läser. Men som jag sagt förut: "tror man på något, så funkar det oftast" - det sitter i huvudet!

Några positiva effekter som ändå sägs vara bevisade genom studier är:
* sänkning av det skadliga kolesterolet
* ökad matsmältning och fettförbränning
* minskad risk för ledinflammation
* minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar
* motverka diabetes

Det som överraskade mig mest var att väldigt många studier har visat att grönt te har en skyddande effekt mot cancer, speciellt mot bröst- och prostatacancer.

Lite kuriosa:
Inom kinesisk traditionell medicin används grönt te för att bota huvudvärk och annan kroppslig värk. Det används även vid matsmältningsproblem, depression och för att uppnå ett längre liv.

Lite klokar har jag väl kanske blivit, men främst tänker jag fortsätta dicka mitt gröna te av den anledningen att det är gott och innehåller mindre koffein än det svarta teet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar